مبنای محاسباتی نرخ دلار در بودجه سال ۹۰ از سوی دولت ۱۰۵۰ تومان فرض شد. این نرخ در شکل ظاهر در تبدیل درآمدهای ارزی به ریال عمل میکند و مبنای لایحه بودجه محاسباتی دارد اما در عمل تبدیل به یک علامت بازار، برای تنظیم برنامه شده است.
در کنار ارز دو متغیر دیگر در بودجه نقش مهمی ایفا میکنند. میزان صادرات نفت و قیمت هربشکه نفت صادراتی.
بودجه سال ۹۰ میزان صادرات را در سال جاری روزانه دو میلیون و ۶۴۰ هزار بشکه برآورد کرده که حجم سالیانه آن به ۹۶۳ میلیون بشکه میرسد. در این قانون قیمت پایه نفت نیز ۵ .۸۱ دلار برآورد شده است. با این حساب اگر دولت میزان نفت هدف گذاری شده در روز را با قیمت ۵ .۸۱ دلار به فروش رساند و با نرخ ۱۰۵۰ تومان بحران اقتصادی آن را به ریال تبدیل کند ۲۲۵ میلیارد ۹۱۸ میلیون تومان در روز درآمد کسب میکند.
این تصویر حالت طبیعی است که در بودجه آمده اما اگر یکی از این متغیرها تغییر کند چه اتفاقی میافتد؟ بدون شک میزان درآمد جابجا میشود.
از منظر بودجهای در شرایط کنونی با توجه به قیمت روزنامه نفت رقم فرض شده در بودجه نیاز به تغییر ندارد. میزان صادرات هم که بر اساس سهمیه اوپک صورت میگیرد و به نفع دولت نیست با این متغیر بازی کند. آنچه باقی میماند نرخ ارز است، که سادهترین متغیر نیز به شمار میرود.
دست کاری نرخ ارز در ۱۸ خرداد و افزایش یکباره آن به ۱۱۷۰تومان چه تاثیری در درآمدها دارد؟
باید پاسخ داد، با توجه به حجم صادرات و قیمت پیش بینی شده درآمد ارزی روزانه دولت ۲۱۵ میلیون ۱۶۰ هزار دلار است تبدیل این رقم با نرخ ۱۱۷۰ تومان عایدی اقتصاد دولت را به ۲۵۱ میلیارد ۷۳۷ میلیون تومان افزایش میدهد.
یعنی حدود ۲۵ میلیارد و ۸۱۹ میلیون تومان در یک رشد اقتصادی روز به درآمد دولت اضافه شد. با توجه به آنکه دولت به طور میانگین در ۱۱ روز گذشته نرخ ارز مرجع را ۱۰۰ تومان بالای مبنای بودجه فروخته است، بنابراین میتوان گفت درآمد روزانه دولت به بیش از ۲۴۷ میلیارد تومان در روز رسیده استین میزان در مقایسه با درآمد حدود ۲۲۶ میلیارد تومان محاسبات اولیه بودجه ۲۱ میلیارد تومان تفاوت را نشان میدهد. سر جمع این عدد در ۱۱ روز گذشته ۲۳۱ میلیارد تومان میشود. این رقم فقط در یک بازه زمانی محدود و با دست کاری یک متغیر بدست امده است اگر صادرات میعانات گازی را که بیش از ۶۰۰ هزار بشکه است به این رقم اضافه کنیم درامدهای دولت از مح مایکروسافت بازی با این قیمت بیشتر خواهد شد.
از دیگر سو، رئیس کل بانک مرکزی، آقای بهمنی مدعی است روزانه یک و نیم میلیارد دلار ارز به بازار عرضه میکند. ارزش این عرضه با ارز ۱۰۵۰ تومانی بودجه سال ۹۰، برابر یک هزار و ۵۷۵ میلیارد تومان است، حال اینکه با بالابردن نرخ ارز در ۱۱ روز گذشته به طور متوسط ۱۱۵۰ تومان، دولت از محل فروش ارز روزانه یک و نیم میلیارد دلاری، یکهزار و ۷۲۵ میلیارد تومان عایدی داشته است و هر روز به طور میانگین (با ۱۰۰ تومان افزایش قیمت ارز) ۱۵۰ میلیارد تومان در آمد داشته است.
به دنبال انتشار خبری با عنوان «انتقاد شورای شهر از عهدشکنی وزارت راه» در صفحه اول روزنامه، راه آهن جمهوری اسلامی در پاسخ به خبر همشهری متنی را ارسال کرد که در پی میآید:
1- کارگاههای پروژه انتقال خطآهن تهران- تبریز به زیر زمین فعال بوده و بهرغم وجود معارضین بسیار در طول مسیر پروژه، فعالیت کارگاههای وزارت نیرو پیمانکار متناسب با وجود جبهههای کاری بوده و فعالیت پروژه هیچگاه متوقف نشده است.
2- مجموع اعتبار پیشبینی شده در سال 89 برای پروژه 440 میلیارد ریال بوده که از این مبلغ 339 میلیارد ریال تخصیص یافته و عینا بابت مطالبات انباشته و کارکرد پیمانکار پرداخت گردیده است.
3- پیشرفت فیزیکی پروژه از سال 86 تا پایان سال 88 بالغ بر 39 درصد ورزش بوده و در سال 89 به 54 درصد رسیده است که حکایت از رشد 15 درصدی مقادیر واقعی انجام کار طی یکسال دارد.
4- با توجه به پیشبینی نمایشگاه کتاب اعتبار به میزان هزار میلیارد ریال در بودجه سال 90 و در جهت افزایش تعداد کارگاهها بهمنظور تسریع در روند اجرای پروژه ابلاغ عملیات اجرایی شهرداری بخش تطویل بنا به دستور مقام محترم ریاستجمهور، سرپرست وزارت راه و ترابری و مدیرعامل راه آهن ج.ا.ا طی نامه شماره 855- 6/2/90 به پیمانکار انجام یافته است وفساد اقتصادی پس از برگزاری جلسات مستمر و متعدد، ضمن اخذ برنامه زمانبندی انجام کار در سالجاری از پیمانکار، عملیات جمعآوری خط، خاکبرداری و احداث شمع در بخش تطویل در دستور کار قرار اوباما گرفته و پیمانکار نیز در این راستا اقدام به انتخاب پیمانکاران جزء و آغاز عملیات اجرایی نموده است.
No comments:
Post a Comment